Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Tanszékvezető: Dr. Magyar Zoltán

Az Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék feladata az épületet ellátó és kiszolgáló energiahatékony, környezettudatos, egészséges és gazdaságos műszaki rendszerek bemutatása, oktatása és kutatása.

Ennek megfelelőn a Tanszék életében kiemelt szerepet kap az épületenergetika, a komfortelmélet (termikus komfort, belső levegő minőség, vizuális komfort, akusztika), az épületfizika és az ökológia, melyek biztosítják a fenntartható, egészséges épületek megvalósítását és felújítását.

Az épület belső környezeti minőségét biztosító fűtési, hűtési, légkondicionáló, világítástechnikai és vízellátási rendszerek oktatása a Tanszék egyik fő feladata.

Az oktatásban kiemelt szerepet kap a megújuló energiaellátás, a decentralizált hő- és villamos-energiatermelés, a tűzvédelem, a szabályozási és épületfelügyeleti rendszerek, valamint a teljes épületet kiszolgáló berendezések és rendszerek számítógépes szimulációja.

Az Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék a fenti tárgyakat és ismereteket a nappali magyar és angol nyelvű építészmérnök képzésen kívül a BME összes karán - elsősorban gépészmérnök és vegyészmérnök hallgatóknak -, valamint a különböző szakmérnöki továbbképzéseken oktatja.

Az Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék az oktatáson kívül különböző hazai és nemzetközi kutatási projektekben vesz rész az épületenergetika, a fenntartható épületek, a közel nulla, a nulla és a pozitív energiafelhasználású, különböző rendeletetésű középületek és lakóépületek területén.